Влијание на пародонталните заболувања врз системското здравје

parodontalni-zaboluvnja1

Влијанието на пародонталните заболувања се шири многу подалеку од усната празнина. Лошиот здив и губењето на забите се незначајни во споредба со зголемениот ризик од:

– инфаркт
– мозочен удар
– предвремено пораѓање и помала тежина на новороденчето
– заболувања на белите дробови
– слабеење на имуниот систем

На овие ризици, заболените со напредната пародонтопатија и воспаленија за забното ткиво се многу повеќе изложени отколку лицата со здрави заби и здрав пародонт.

Критични места за развој на воспаленија на гингивата се:

– рабовите на гингивата
– меѓузабните простори
– местата под мостови конструкции
– околу забните импланти

Фактори кои ја влошуваат состојбата на ткивата околу забите се:

– пушење
– стрес
– шеќерна болест
– хормонски промени
– наследна предиспозиција

superdvojec-zobna-scetka-in-medzne-scetke-3

Со цел да постигнете што подбра орална хигиена, Ви препорачуваме да употребите:

Потполна линија за хемиска контрола на забните наслаги со chlorhexidin и …

Ciscenje-z-medzbono-scetko-3

Да ги исчистиме просторите помеѓу забите – здравата гингива не крвари

Интерденталната четкичка е едноставна и ефикасна помош за чистење …